17 Μαρ 2013

Προκύρηξη ΚΑΠΑ για 25η Μαρτίου

«Όταν η διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονα του, το να κάμη τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάστασιν, ν' αρπάξη τα άρματα και να τιμωρηση του τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ' όλα τα δίκαια του και το πλέον απαραίτητον απ' όλα τα χρέη του.»

Ρήγας Φεραίος, 1797


Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Μας ανακοινώνουν καινούργια μέτρα, που θα είναι τάχα μου τα τελευταία. 

·     καταργούν τις συλλογικες συμβασεις που θα σημάνει τη μείωση των αποδοχών κατά τουλάχιστον 30%. Θέλουν τον καθένα μας αδύναμη μονάδα απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας.
·     απελευθερώνουν τις απολυσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή το πενιχρό επίδομα ανεργίας πρακτικά καταργείται, αφού οι προϋποθέσεις για την καταβολή του είναι απαγορευτικές για τη μεγάλη πλειοψηφία.
·     η φορολογία και τα χαράτσια έχουν πάρει χαρακτηριστικά λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος ενώ απειλούν με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακόμη και της α’ κατοικίας.
·     διαλύουν τα κοινωνικά δικαιώματα σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση και περίθαλψη.


Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα απανωτά μνημόνια και μέτρα, που έχουν ανατρέψει προς το χειρότερο τα δεδομένα της ζωής για το λαό, τους εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους συνταξιούχους και τους νέους  στη χώρα.

Την ίδια στιγμή η τρικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση, κυρήσσοντας παράνομες τις απεργίες και στέλνοντας ΜΑΤ και εισαγγελείς σε κάθε κινητοποίηση. Στην ίδια κατεύθυνση χρησιμοποιείται και η φασιστική Χρυσή Αυγή, που εκτοξεύει απειλές σε οποιονδήποτε οργανώνεται και αντιστέκεται, ενώ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους και την τάξη -όλα τα παραπάνω δηλαδή.  Παράλληλα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, παρουσιάζοντας τους μετανάστες και τους διεφθαρμένους  πολιτικούς σαν την πηγή όλων των προβλημάτων μας. Προσπαθεί να εμφανιστεί υπέρ του λαού, ενώ την ίδια στιγμή ψηφίζει στη βουλή φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές.

Τι ευθύνεται για όλα αυτά;

Μας λένε ότι φταίει η κακή οικονομική κατάσταση και το χρέος της χώρας για όλα τα παραπάνω. Μας αποκρύπτουν όμως πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την αποβιομηχάνιση της χώρας και το ξεκλήρισμα των αγροτών, έτσι ώστε οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες να πουλούν τα δικά τους προϊόντα. Μας αποκρύπτουν επίσης, πως τα τοκογλυφικά δάνεια της τρόικας, δεν δίνονται για να σώσουν την οικονομία, αλλά για να κλέψουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από τον ιδρώτα μας και τον πλούτο που παράξανε για γενιές οι εργαζόμενοι και για να ελέγχουν οικονομικά και πολιτικά τη χώρα. Το ελληνικό κεφάλαιο τα ξεπουλάει όλα και θέτει σε υποθήκη τις ζωές μας. Αυτή όμως είναι και η φύση του. Μην περιμένουμε λοιπόν ηγέτες που θα χτυπήσουν τάχα το χέρι στο τραπέζι της Μέρκελ και του Ομπάμα και να επιβάλλουν τους όρους τους. Είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα.
Η κρίση είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του καπιταλισμού. Οι μεγάλες  ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στις εξαρτημένες χώρες και το κεφάλαιο στους λαούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ενώ γινόμαστε φτωχότεροι, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσιάζουν τεράστια κέρδη. Να μην ξεχνάμε ότι παρόμοιου τύπου μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης, εφαρμόζουν για τους λαούς τους και ισχυρές οικονομίες και κράτη του κόσμου. Όσο ποιό εξαθλιωμένοι και χωρίς δικαιώματα είμαστε, τόσο περισσότερα θα κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες.

Είναι όμως μονόδρομος όλα αυτά που ζούμε; Ποιά όμως πρέπει να είναι η δική μας απάντηση απέναντι σε όλα αυτά;

Εμείς ως αγωνιστές που συμμετέχουμε στην Κίνηση Αντίστασης και Πάλης, θεωρούμε πως η δική μας απάντηση βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη του λαού στη γειτονιά, στη δουλειά, στα σωματεία, στις συνελεύσεις και τα σχήματα.
Αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα ο λαός μας και οι εργαζόμενοι βγήκανε στις πλατείες, τους δρόμους, έκαναν απεργίες και προσπάθησαν να αντισταθούν. Δεν  καταφέραμε στα σοβαρά να τους ανακόψουμε, όχι γιατί δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ή είναι παντοδύναμοι, αλλά γιατί θεωρούμε πως το λαϊκό κίνημα είναι αποσυγκροτημένο.
Κατά την άποψη μας, ο λαός δεν πρέπει να περιμένει ότι κάποιος άλλος ηγέτης, κυβερνήτης ή φωστήρας θα του λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να διεκδικήσει ο ίδιος αυτά που του ανήκουν.
Να μην έχει την αυταπάτη πως θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο μέσα από μιά αριστερή διακυβέρνηση. Ο καπιταλισμός δεν φτιασιδώνεται. Αναγκάστηκαν οι κυβερνήσεις του, να παραχωρήσουν δικαιώματα, επειδή οι παλιότερες γενιές αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν.
Δε δεχόμαστε να φορτωθούμε τα βάρη της κρίσης, γιατί δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για αυτή.
Δεν πιστεύουμε πως η ζωή θα βελτιωθεί αποδεχόμενοι και διαχειρίζοντας μεταξύ μας τη φτώχεια μέσα από κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, κουζίνες κτλ, αλλά μαθαίνοντας το συνάνθρωπό μας να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Αυτό άλλωστε είναι και η καλύτερη αλληλεγγύη. Εμείς παράγουμε τον πλούτο που υπάρχει, το κεφάλαιο μας τον κλέβει και θέλουμε να διεκδικήσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι του.
Πρέπει να ξαναποκτήσουμε πίστη στη δύναμη της συλλογικής πάλης, να ξανακατέβουμε στους δρόμους, να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε.

Κίνηση Αντίστασης και Πάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου