16 Μαΐ 2013

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος


Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος
Να ακυρώσουμε την επιστράτευση στην πράξη

Η αντιδραστική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αφού πρώτα έχει ισοπεδώσει μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Πέρα από την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, από την επόμενη χρονιά προσθέτει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στον ήδη τεράστιο στρατό των ανέργων με απολύσεις και κατάργηση αναπληρωτών. Προχωράει σε νέες συγχωνεύσεις σχολείων με στοίβαγμα 30 μαθητών ανά τάξη και υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις περιοχές εργασίας και διαμονής.
Οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοί τους, με μαζικές γενικές συνελεύσεις και συντριπτικές πλειοψηφίες, πήραν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Πήραν την απόφαση να αντισταθούν σε αυτό το νόμο.
Πριν όμως καν προλάβουν να αποφασίσουν, πρόλαβε η κυβέρνηση να τους κατασυκοφαντήσει. Μέρες τώρα ακούμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να τους κατηγορεί, ότι επέλεξαν να κάνουν την απεργία μέσα στις εξετάσεις με στόχο να εκβιάσουν, καθιστώντας ομήρους μαθητές και γονείς. Μας λένε πως οι καθηγητές παίζουν με το μέλλον των μαθητών και των οικογενειών τους, ξεχνώντας πόσες θυσίες κάνουν για μια θέση στο πανεπιστήμιο. Μας κοροϊδεύουν.
Γιατί είναι η ίδια η κυβέρνηση που για να τους εκβιάσει να αποδεχτούν με σκυφτό το κεφάλι την καταστολή της ζωής τους και του σχολείου, επέλεξε να περάσει ένα νομοσχέδιο σαν κι αυτό τώρα. Γιατί είναι η ίδια που κλείνει μαζικά σχολεία, αναγκάζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς σε υποχρεωτικές μετακινήσεις. Είναι η ίδια που αφήνει παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στα προαύλια, να ξεπαγιάζουν σε αίθουσες, αλλά και σπίτια χωρίς θέρμανση, και να κάνουν μάθημα χωρίς βιβλία. Είναι η ίδια που οδηγεί ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία και τη φτώχεια, ενώ τις αναγκάζει να ξοδεύουν ολόκληρες περιουσίες σε φροντιστήρια. Καταργεί, με αυτόν τον τρόπο, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία συνολικά, δίνοντας την εκπαίδευση στα χέρια των ιδιωτών αποκλείοντας από το δικαίωμα στις σπουδές τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πάνε στα φροντιστήρια με το να καταργεί την ενισχυτική διδασκαλία. Την ίδια στιγμή με το κλείσιμο και την μετακίνηση ΑΕΙ-ΤΕΙ σε άλλες πόλεις δε θα μπορέσουν σπουδάσουν ακόμα και όσα παιδιά πέρασαν τελικά στο πανεπιστήμιο.
Οι καθηγητές δεν πήραν απόφαση για απεργία για να μην δουλέψουν 2 ώρες παραπάνω, όπως μας λέει η κυβέρνηση. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας όλων μας, γιατί είναι ένας αγώνας που πάει κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και των τροϊκανών αφεντικών της, να ξεπουλήσει την χώρα και να μετατρέψει το λαό της σε σύγχρονους σκλάβους. Στόχος δεν είναι να «εξυγιάνει» το δημόσιο, αλλά να φορτώσει την κρίση στις πλάτες μας, ενώ τα κεφάλαιο θα βγάζει εκατομμύρια.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης, και μάλιστα προληπτικής αυτή τη φορά, όπως το έκανε και με τον αγώνα των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και των ναυτεργατών. Παράλληλα θέλει να τρομοκρατήσει όποιον άλλον θέλει να αντισταθεί στα εφιαλτικά τους σχέδια. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί όποιος σκεφτεί να αγωνιστεί ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απολύσεις, τα χαράτσια, το κλείσιμο των νοσοκομείων.
Να μην αφήσουμε να βάλουν τα δικαιώματα μας στο γύψο. Να σταθούμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Οι επιστρατεύσεις σπάνε στην πράξη με αγώνα.

Όλοι στον αγώνα για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία,
την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου